top of page

Blog

Mennyi energiára van szükségünk? - 1. rész

Nem ritka, hogy a rendszeres testmozgás ellenére valaki folyamatosan plusz kilókkal gyarapodik. Sok futó fejében él ugyanis a tévhit, hogy bármit és bármennyit ehet, mert „úgyis lemozogja”. Ugyanakkor az is előfordul, hogy a sportoló az edzésintenzitás növelése mellett egyre fáradékonyabb, az edzéseket az energiahiány miatt nyűgnek éli meg. Mindkét végletet elkerülhetjük, ha a táplálkozásunk és a futásaink között összhangot teremtünk, és a tápanyag-bevitelünkkel igazodunk az aktuális edzésterheléshez.

Ahhoz, hogy a megfelelő energiabevitelt biztosítani tudjuk, mindenekelőtt tisztában kell lennünk vele, hogy mekkora a szervezetünk energiaigénye. Ez az érték minden ember esetében más, és jelentősen eltérhet az élelmiszercímkéken feltüntetett, átlagos felnőtt számra ajánlott 2000 kalóriás referencia beviteli értéktől. Az energiaszükségletünket a fizikai aktivitás mellett elsősorban az anyagcsere, illetve a bevitt táplálék anyagcserét fokozó hatása határozza meg. Az energiaszükséglet kapcsán gyakran találkozunk az alapanyagcsere és nyugalmi anyagcsere kifejezésekkel. A kettő közötti különbség elsősorban a mérés módjában rejlik.

Ha érdekel, hogy milyen tényezők vannak hatással az anyagcserére és hogyan számíthatod ki a nyugalmi anyagcserédet, olvasd el a cikk folytatását a Futásról Nőknek oldalon:

Comments


Featured Posts
Check back soon
Once posts are published, you’ll see them here.
Archive
Follow Me
  • Grey Facebook Icon
  • Grey Twitter Icon
  • Grey Instagram Icon
  • Grey Pinterest Icon
bottom of page