top of page

Blog

A vegán étrend

A vegetáriánus életmód és azon belül a minden állati eredetű élelmiszert kizáró vegán irányzat világszerte egyre népszerűbb a sportolók körében is. Németországban a vegán életmódot követők aránya 28%-kal növekedett 2012 és 2015 között. A vegán táplálkozás népszerűségének növekedését Magyarországon is egyértelműen jelzi a vegán opciót kínáló vegetáriánus, vagy kifejezetten vegán (esetleg nyers vegán) éttermek megjelenése. Sok sportoló gondolja, hogy javult a teljesítménye a vegán étrend miatt, azonban a táplálkozástudományi szakemberek álláspontja nem egységes ezzel az irányzattal kapcsolatban, így érdemes kicsit közelebbről is megismerni a vegán táplálkozás előnyeit és hátrányait.

A vegetáriánus táplálkozás eltérő formáit különböztetjük meg aszerint, hogy mely állati eredetű élelmiszereket nem zárja ki étrendjéből a vegetáriánus személy. A különböző irányzatok között komoly eltérést tapasztalhatunk a tápanyag-bevitelben. A fogyasztott élelmiszerek tekintetében a vegán étrend a legszigorúbb, ezért ez az irányzat igényli a legtöbb körültekintést.

Míg számos táplálkozástudományi szakember szélsőségesnek és kerülendőnek tartja ezt a táplálkozási irányzatot, az Amerikai Dietetikusok Szövetsége állásfoglalása szerint a megfelelően összeállított vegán étrend alkalmas lehet az élet minden szakaszában az egészség megőrzésére és a jó közérzet biztosítására, akár sportolók számára is.

Ha kíváncsi vagy rá, hogy milyen vitaminok, ásványi anyagok bevitelére, esetleges pótlására kell vegán étrend esetén különösen figyelni, olvasd el a cikk folytatását:

Featured Posts
Check back soon
Once posts are published, you’ll see them here.
Archive
Follow Me
  • Grey Facebook Icon
  • Grey Twitter Icon
  • Grey Instagram Icon
  • Grey Pinterest Icon
bottom of page