top of page

Blog

Szénhidráttöltés a maraton hetében

Egy hét múlva itt a maraton? Ilyenkor a legtöbb induló számára elérkezett a rápihenés időszaka. A lelki hangolódásnál azonban többet is tehetsz a verseny előtti utolsó napokban. Ha ezen a héten gondosan megválogatod, hogy mit eszel, sokat javíthatsz az eredményeden.

Ahhoz, hogy kihozd magadból a maximumot, a verseny előtti héten elsősorban arra kell törekedned a táplálkozás terén, hogy legyenek feltöltve a glikogénraktáraid és megelőzd a gyomorproblémák miatti kényszermegállókat.

A verseny előtti héten

A maratoni táv sikeres teljesítéséhez elengedhetetlen, hogy optimális glikogénszinttel állj rajthoz, így nagyobb eséllyel kerülheted el a hirtelen fellépő energiahiányt, a „maratoni fal” megjelenését. Mivel az edzésmennyiség a felkészülési időszakhoz képest az utolsó hétre lecsökken, a szervezeted a bevitt szénhidrátot glikogén formájában elraktározhatja az izmokban és a májban. Ezekhez a készletekhez fog nyúlni a verseny során a magas intenzitású sportmozgás hatására.

Az optimális glikogénraktározást segítik elő a különböző szénhidráttöltési módszerek. Manapság azok a módszerek népszerűek, amelyek az első 3 napra normál (5 g/ttkg), majd a verseny előtti 3 napban magasabb szénhidrátbevitelt javasolnak (kb. 7-10 g/ttkg).

Kíváncsi vagy rá, hogy milyen ételeket érdemes választanod a legjobb teljesítmény eléréséhez a verseny előtti napokban? Olvasd el a cikk folytatását itt:

Featured Posts
Check back soon
Once posts are published, you’ll see them here.
Archive
Follow Me
  • Grey Facebook Icon
  • Grey Twitter Icon
  • Grey Instagram Icon
  • Grey Pinterest Icon
bottom of page